xxx

sync

bb

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Σημάδια βελτίωσης των τιμών για τα αγροτικά προϊόντα

Οι αγορές παγκοσμίως μπορεί να πλήττονται από την αβεβαιότητα, αλλά ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Jim Rogers αναμένει σημαντικά κέρδη τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον για έναν κλάδο, κι αυτός δεν είναι άλλος από αυτόν των αγροτικών προϊόντων, όπως γράφει η εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου. «Εάν αγόραζα οτιδήποτε, αυτό θα ήταν αγροτικά προϊόντα», τονίζει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Όσο προχωρά ο καιρός, θα έχουμε μεγάλες ελλείψεις στα πάντα, μεταξύ των οποίων και στους γεωργούς. Νομίζω πως η γεωργία θα είναι ένα πολύ καλό πεδίο τοποθετήσεων για τα επόμενα 10-20 χρόνια». Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις τιμές των αγροτικών προϊόντων για τη νέα χρονιά, όλες οι αναλύσεις δείχνουν σταθεροποίηση σε υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Σιτηρά και καλαμπόκι ετοιμάζονται ήδη για νέα «επιστροφή», ενώ ακολουθεί το βαμβάκι.
Μόνο σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας, διαβάστε σε ποιον ανήκει ο τίτλος του Αγρότη της Χρονιάς: Η τιμητική διάκριση την οποία έχει καθιερώσει η έμπειρη δημοσιογραφική ομάδα της Agrenda, επιχειρεί να αναδείξει φιλόδοξες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής. Φέτος στο όραμά μας έδωσε πνοή ένας αγρότης - συνεταιριστής από το Ψυχικό Λάρισας. Ποιο είναι το μυστικό του...
Χαοτική μοιάζει αυτό τον καιρό, όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, η κατάσταση στο συνεταιριστικό χώρο, με τη φθαρμένη ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ να θεωρείται «έκπτωτη» στα μάτια του αγροτικού κόσμου μετά τις εκλογές – παρωδία του President, τους Θεσσαλούς αγροτοσυνδικαλιστές να αναζητούν μάταια την «εξιλέωση» στον κοινό συνεταιρισμό των 9 Ενώσεων του κάμπου και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μην είναι σε θέση να συνδράμει αποτελεσματικά στην εφαρμογή του νέου νόμου 4015/2011 για τους συνεταιρισμούς, «νίπτοντας» ουσιαστικά τας χείρας του. Την ίδια στιγμή, το σύνολο σχεδόν των συνεταιριστικών οργανώσεων βρίσκονται τα όρια της χρεοκοπίας…. 
Ακόμα, μόνο σε αυτό το φύλλο της Agrenda, μάθετε όλα όσα θέλετε για το νέο, φιλόδοξο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση με ορίζοντα ψήφισης τον Ιανουάριο του 2012 και δη το κομμάτι του που αφορά τον αγροτουρισμό διχάζουν, στον ειδικό τετρασέλιδο φάκελο. Άραγε πρόκειται για την αφετηρία εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης νέων ευκαιριών ή «δούρειος ίππος» για την άλωση της κοινωνίας και της οικονομίας της υπαίθρου από τις δυνάμεις της αγοράς; «Παράθυρο» για τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος ή μήπως κερκόπορτα για την περαιτέρω συρρίκνωσή του;
Επίσης, όπως θα ενημερωθείτε από το σχετικό άρθρο της Agrenda, βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν το νέο έτος οι περίπου 560.000 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ. Ο λόγος η «μετάταξη» από 1/1/2012 σε νέες, υψηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες σε εφαρμογή του Μνημονίου και του ασφαλιστικού νόμου, κάτι που συνεπάγεται και «αυτόματες» αυξήσεις στις εισφορές. Κάποιοι καλούνται να πληρώσουν εισφορές αυξημένες ακόμα και κατά 180 ευρώ….. 
Επίσης, σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας διαβάστε για τη… δικαίωση της ροδιάς. Έχει καταφέρει να πείσει ακόμα και τους πιο διστακτικούς για  την επενδυτική της αξία, η οποία στηρίζεται στην εκτόξευση της κατανάλωσης του ευεργετικού καρπού της, αλλά και στο ευρύ πεδίο εφαρμογών του. Στην Ελλάδα η ροδιά αντιμετωπίζεται ως μια σοβαρή πρόκληση στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών και «παίζει» μεταξύ της ντόπιας και μιας ξενόφερτης ποικιλίας, με την αγορά να διαχωρίζει τη θέση τους και τον παραγωγό να καλείται να επιλέξει κάθε φορά τη σωστή. 

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda έχουν ως εξής: 
Ανάπτυξη 
■ Κάθε πέρσι και καλύτερα για τους νέους αγρότες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σελ. 44
■ Το πολυτάλαντο κτηνοτροφικό κουκί δεν φοβάται σήμερα τον βαρύ χειμώνα σελ. 15
■ Καρέ-καρέ η δύσκολη πορεία των βασικών αγροτικών προϊόντων μέσα στο 2011 σελ. 4-5
■ Σε αδιέξοδο οι Έλληνες πατατοπαραγωγοί, που έπεσαν στα 12 λεπτά το κιλό σελ. 45
■ Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ σελ. 7

Οικονομία 
■ Μονάχα τη μοναξιά της κορυφής δεν αντέχει το McCormick X60.50 σελ. 16, 41
■ Όνομα και πράμα η Ανθήρ ΑΒΕΕ για τα αρωματικά στην Αιτωλοακαρνανία σελ. 38
■ Ραντεβού με την Εφορία για ρύθμιση χρεών με το έμπα του νέου χρόνου σελ. 18
■ Ο Μαρκ Καΐλης προσπάθησε να γίνει ο βασιλιάς του βιολογικού ελαιολάδου σελ. 40
■ Συνέντευξη: Ο Κίμων Καράτζος δίνει τη λύση στο ακριβό φέτος πετρέλαιο σελ. 34

Πολιτισμός 
■ Εχθρός της ποιότητας η υπερβολικά πρώιμη κατανάλωση των λευκών κρασιών σελ. 43
■ Με δυσκολία αλλά και επιτυχία διακινείται γάλα φοράδας στην ισπανική αγορά σελ. 10
■ Σε πλωτά κλουβιά ψάχνει τους απογόνους του ο κόκκινος τίγρης των θαλασσών σελ. 41
■ Από τον Χαρ. Φλωράκη στον Λ. Παπαδήμο «ταξίδεψε» ο Μίμης Ανδρουλάκης σελ. 50
■ Χιλιανή η συνταγή της επιτυχίας για υψηλή μαγειρική με γερές... αποζημιώσεις σελ. 56

Editorial 
Αγαπητέ αναγνώστη,
Αν υποφέρει από κάτι η ελληνική γεωργία είναι από την αδυναμία των συντελεστών του χώρου να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Τη μια περιμένουν από την κυβέρνηση και τον εκάστοτε υπουργό Γεωργίας, την άλλη από το «κλειστό club» της ΠΑΣΕΓΕΣ και την τρίτη από τους ευκαιριακούς αγροτοσυνδικαλιστές της Βιοκαρπέτ και της Αλαμάνας!
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ιδιότυπου κρατισμού, οι προσδοκίες όλων  εξαντλούνται στην πίστωση της ενιαίας ενίσχυσης, ενίοτε και στην «τεχνική βοήθεια» του βουλευτή για την εξασφάλιση αποζημίωσης από κάποια, αμφιβόλου εντάσεως, θεομηνία.
Ένας υπουργός (Γ. Δρυς, Δεκέμβριος 2001) βρέθηκε, πριν από 10 χρόνια, να πει πως «οι αγρότες θα πρέπει οι ίδιοι να διαμορφώσουν το επαγγελματικό τους μέλλον» και η δήλωσή του παρερμηνεύθηκε στο ότι «θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους»!
Όμως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο! Είναι καιρός, οι αγρότες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους! Ο τελευταίος νόμος 4015/2011 για τους συνεταιρισμούς αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αναμόρφωση των συνεταιρισμών και την ανασυγκρότηση της παραγωγικής δραστηριότητας σε όλα τα επίπεδα. Το επόμενο εξάμηνο θα είναι καθοριστικό για τη μορφή που θα έχει τα επόμενα χρόνια η οργάνωση της αγροτικής παραγωγής!  Είναι κρίμα να χαθεί κι αυτή η ευκαιρία!
Agrenda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

sta xionia

http://www.youtube.com/watch?v=vx7ndLalULI

Blog Archive

pal

artaartaΔιαβάστε περισσότερα: http://johnpatrablog.blogspot.com/2009/12/blog-embed-search-box.html#ixzz0ikUpUTVI Under Creative Commons License: Attribution

About Us

share

xioni
VideoBar

Αυτό το περιεχόμενο δεν είναι ακόμα διαθέσιμο μέσω κρυπτογραφημένων συνδέσεων.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

foto kivos