Οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών συγκεντρώθηκαν στη Μάλτα, όπου συζητούν τον μετανάστη κρίση και το μέλλον της ΕΕ. Η τελευταία φορά που μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ φιλοξενήθηκε στη Μάλτα, τον Νοέμβριο του 2015, δεν υπήρχαν σοβαρές προβλέψεις που Donald Trump θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ή ότι μια μικρή πλειοψηφία των Βρετανών θα ψηφίσει υπέρ της Brexit. Η μεταναστευτική κρίση είχε αρχίσει, αλλά λίγοι θα μπορούσε, ή ήθελε, να φανταστεί το μέγεθος θα φτάσει ως το χειμώνα στράφηκε στην άνοιξη το 2016.
Μια σκιά πάνω από την Ευρώπη
Καθώς οι ηγέτες της Ευρώπης να συγκεντρώσει σε ένα πολύ αλλοιωθεί πολιτικό κλίμα, ο Πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ έχει περιγράψει αυτό που βλέπει ως τις τρεις κύριες απειλές για το μέλλον της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Σε μια ανοικτή επιστολή, την οποία μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες εδώ , Τουσκ ξεκίνησε με μια τρομερή προειδοποίηση: "Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ άλλοτε στο χρόνο μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης."

Πρόεδρος Τουσκ στη Μάλτα
Ντόναλντ Τουσκ στη Μάλτα
Εικόνα: Ευρωπαϊκή Ένωση

Η σύγκριση είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή το 2017 σηματοδοτεί την 60η επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, η συμφωνία την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, ένας πρόδρομος για την ΕΕ.
Μεταξύ των προκλήσεων που περιγράφονται Τουσκ ήταν οι σοβαρές απειλές που τίθενται από το σημερινό γεωπολιτικό κλίμα. Παραθέτει ένα «ολοένα και πιο δυναμική» της Κίνας, και εδαφικές διεκδικήσεις της στην S ΝΕΟΛΑΙΑ Θάλασσας της Κίνας .
Τουσκ, επίσης, ξεχωρίζει αυτό που αποκαλεί μια «επιθετική» η Ρωσία, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συμπεριφορά της έναντι της Ουκρανίας και των γειτόνων της.
Η τρίτη σημαντική ανησυχία, σύμφωνα με Tusk, είναι ο πόλεμος, τρομοκρατία και η αναρχία στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Ο ηγέτης της ΕΕ έχει θορυβηθεί από το μέρος που ριζοσπαστικό εξτρεμισμό έπρεπε να παίξει στην εκτεταμένη αναταραχή.
Ανησυχία για τη νέα κατεύθυνση της Αμερικής
Τουσκ αναφέρει επίσης τη νέα διοίκηση Trump ως πρόκληση. Λέει Πρόεδρος Donald Trump και εσωτερικό κύκλο του είναι "προσπαθεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τα τελευταία 70 χρόνια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής».
εκτελεστικά διατάγματα Trump μέχρι σήμερα έχουν συμπεριλάβει ένα 120 ημερών αναστολή του προγράμματος των προσφύγων και την απαγόρευση 90 ημερών για τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ για τους πολίτες των επτά κυρίως μουσουλμανικές χώρες, όπως το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη, τη Σομαλία και το Σουδάν.
αρνητική στάση του προέδρου των ΗΠΑ για εμπορικές συμφωνίες έχει επίσης εγείρει ανησυχία για Τουσκ, ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εισάγετε ακόμη έναν εμπορικό πόλεμο, ή χειρότερα.
εσωτερικές απειλές
Εκτός από τις εξωτερικές δυνάμεις, Τουσκ πηγαίνει για να προειδοποιούν ότι επικίνδυνες απειλές για την ΕΕ είναι επίσης προέρχονται από το εσωτερικό. Ο ίδιος προειδοποίησε για αύξηση των "αντι-ΕΕ, εθνικιστικά, όλο και ξενοφοβικά αισθήματα» στο εσωτερικό της ίδιας της ΕΕ. Αυτό σήμαινε ότι οι πληθυσμοί στροφή προς τα μέσα και απορρίπτοντας την ιδέα της ενσωμάτωσης.
Κατά συνέπεια, ακόμα και φιλο-φιλελεύθερη ελίτ ήταν να χάσει την πίστη με το ίδρυμα. "Υποβολή σε λαϊκιστικές επιχειρήματα καθώς και αμφιβολία στις θεμελιώδεις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι όλα πιο ορατά", προειδοποίησε.
Η λύση
Τουσκ υποστηρίζει ότι σε αυτά τα βαθιά ανησυχητικό φορές, η ΕΕ πρέπει να μείνουμε ενωμένοι? "Αν δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας, στο βαθύτερο σκοπό της ενοποίησης, γιατί θα πρέπει κάποιος άλλος;"
Προσθέτει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες με δική τους έχουν "λίγο βάρος», και ότι θα πρέπει να βασίζονται στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα για την ασφάλεια και το εμπόριο. Η ΕΕ, από την άλλη πλευρά, «έχει δημογραφικές και οικονομικές δυνατότητες, τις οποίες ένας συνεργάτης ίσο με τις μεγαλύτερες δυνάμεις κάνει".
"Αντικειμενικά μιλώντας, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η Ευρώπη και οι ηγέτες της θα πρέπει να συμβιβαστώ με τις εξωτερικές δυνάμεις και οι κυβερνήτες τους», προσθέτει.

LR, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισκεφθείτε ένα πλεονεκτικό σημείο με θέα στη Βαλέτα κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος στο ηγέτες σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέτα, Μάλτα 3 Φεβρουαρίου, 2017. REUTERS / Yves Herman - RTX2ZHG6
Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Φρανσουά Ολάντ και της Άνγκελα Μέρκελ, στη Μάλτα
Εικόνα: REUTERS / Yves Herman

Ενώ καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να κοιτάξουμε προς το μέλλον, ο ίδιος συμβουλεύει επίσης ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το παρελθόν. Μια διαιρεμένη Ευρώπη μας έδωσε «τραγική μαθήματα», λέει, και μια Ευρώπη μαζί είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η επανάληψη των καταστροφών της ευρωπαϊκής ιστορίας.
Τέλος, ο ίδιος ξεχώρισε τη διοίκηση Trump ως ευκαιρία, λέγοντας: «. Εμείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν την αλλαγή στην εμπορική στρατηγική των ΗΠΑ προς όφελος της ΕΕ εντείνοντας τις συνομιλίες μας με τους ενδιαφερόμενους εταίρους, ενώ υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας την ίδια στιγμή"
"Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τους αμερικανούς φίλους μας από το δικό τους σύνθημα: ενωμένοι στεκόμαστε, διαιρείται πέφτουμε», καταλήγει.