Η ποσότητα του γάλακτος που παράγεται στην ΕΕ θα έχει για πρώτη φορά σε τρεις δεκαετίες να καθορίζονται από τις δυνάμεις της αγοράς μόνο μετά τις ευρωπαϊκές ποσοστώσεις γάλακτος που έληξε την 1η Απριλίου. Οι ποσοστώσεις εισήχθησαν το 1984, όταν η παραγωγή ξεπέρασε τη ζήτηση με στόχο να τεθεί ένα τέλος στην ευρωπαϊκή «λίμνες γάλακτος και τα βουνά βουτύρου». Εκφράζεται η ελπίδα ότι με τη διάλυση των ποσοστώσεων, οι παραγωγοί γάλακτος της Ευρώπης είναι σε θέση να παρέχουν ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές στην Ασία και την Αφρική. Ωστόσο, ορισμένοι γεωργοί ανησυχούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια των τιμών.
Η ιδέα πίσω από την κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος είναι να δοθεί στους παραγωγούς γάλακτος της ΕΕ μεγαλύτερη ευελιξία για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση, ιδίως στην παγκόσμια αγορά. Ακόμη και με τις ποσοστώσεις, οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ αυξήθηκαν σε αξία κατά 95% τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κορέα και μόνο υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2010 και 2014.
Πολωνικά μέλος του ΕΛΚ Czesław Siekierski, πρόεδρος της γεωργίας επιτροπή του Κοινοβουλίου, σημείωσε ότι ενώ οι γαλακτοπαραγωγοί έχουν κάποιες ανησυχίες, που έχουν επίγνωση της κίνησης από το 2003: «Οι ποσοστώσεις γάλακτος δεν διασφαλίζεται η αγορά από σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές, τα εισοδήματα και την παραγωγή. "
Το σύστημα των ποσοστώσεων έχει συχνά κατηγορηθεί για την πρόληψη των παραγωγών της ΕΕ να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα στην παγκόσμια αγορά. Siekierski, δήλωσε: «Το ρωσικό εμπάργκο ανάγκασε μια αναζήτηση για νέες εξαγωγικές αγορές, οι οποίες θα είναι χρήσιμες μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος κάποιες ευκαιρίες για να εξασφαλίσει νέες αγορές, επίσης, αναδύονται μέσα από τις διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις.».
Το γάλα που παράγεται σε περίπου 650.000 αγροκτήματα της ΕΕ. Η βιομηχανία είναι αξίας περίπου € 55 δισεκατομμύρια, ενώ οι εταιρείες μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων απασχολούν 300.000 άτομα.
Βρετανός βουλευτής σ James Nicholson βλέπει την κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος ως το τέλος μιας εποχής για τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων: "Μετά από 31 χρόνια που δικαιολογημένα θα είναι αιτία για κάποια νευρικότητα και φόβο για τους γαλακτοπαραγωγούς."
Nicholson, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σύνταξη μιας έκθεσης σχετικά με γαλακτοκομικό τομέα της Ευρώπης, θεωρεί ότι η κατάργηση των ποσοστώσεων ως «μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ισχυρή γαλακτοκομικό τομέα για το μέλλον». Προέτρεψε επίσης την ΕΕ να συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων της αστάθειας των τιμών για τους αγρότες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου