xxx

sync

bb

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Η υπερθέρμανση φέρνει το κρύο


Το λιώσιμο των πάγων στέλνει αρκτικούς ανέμους στην Ευρώπη, λένε οι κλιματολόγοιΤο τσουχτερό κρύο που έχει προκαλέσει περισσότερους από 500 θανάτους στην Ευρώπη φαίνεται ότι είναι τελικά μια απόρροια… της υπερθέρμασνης Οσο και αν ακούγεται παράδοξο, αυτό υποστηρίζουν όλο και περισσότεροι κλιματολόγοι.
Σύμφωνα με τα μοντέλα τους το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, και συγκεκριμένα στα βόρεια της Ρωσίας, επιφέρει αλλαγές στο σύστημα των ανέμων φέρνοντας κυριολεκτικά πολικό αέρα στην ήπειρό μας και οδηγώντας στο δριμύ κύμα ψύχους των τελευταίων ημερών.
Ενας βραστήρας στην Αρκτική
Η απώλεια πάγου που έχει παρατηρηθεί εφέτος στον βορρά της Ρωσίας, στις θάλασσες Μπάρεντς και Κάρα, είναι «δραματική» σύμφωνα με τους ειδικούς. Ως συνέπεια, τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις έχουν μείνει «ακάλυπτες» εκλύοντας θερμότητα η οποία ως τώρα δεν «εισερχόταν» στο σύστημα του κλίματος του πλανήτη.
Αυτό, σύμφωνα με ορισμένους κλιματολόγους, επηρεάζει την ανάπτυξη των υψηλών βαρομετρικών σε αυτές τις περιοχές, φέρνοντας πολύ ψυχρούς ανέμους από την Αρκτική και τη Σιβηρία στη Δυτική Ευρώπη. Οι παγωμένοι ανατολικοί άνεμοι που σαρώνουν τις τελευταίες ημέρες το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου μας οφείλονται πράγματι, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σε έναν ισχυρό αντικυκλώνα που βρίσκεται επάνω από τη Ρωσία.
«Οι ελεύθερες από πάγο περιοχές του ωκεανού ενεργούν σαν βραστήρας, καθώς το νερό είναι θερμότερο από τον αρκτικό αέρα που υπάρχει από πάνω του» εξήγησε ο Στέφαν Ράμστορφ, καθηγητής του Ινστιτούτου Ερευνών των Επιπτώσεων στο Κλίμα στο Πότσδαμ μιλώντας στην εφημερίδα «Independent». «Αυτό οδηγεί στον σχηματισμό ενός συστήματος υψηλής πίεσης κοντά στη Θάλασσα Μπάρεντς, το οποίο διοχετεύει ψυχρό αέρα στην Ευρώπη».
Επιβεβαίωση παλαιότερων μοντέλων
Οι σημερινές καιρικές συνθήκες έρχονται, όπως τονίζουν όλο και περισσότεροι ειδικοί, να επιβεβαιώσουν ένα μοντέλο που είχε παρουσιαστεί το 2009 από ερευνητές του ίδιου ινστιτούτου, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που είχαν υποστηρίξει ότι η απώλεια των πάγων στην Αρκτική θα πρέπει να συνδεθεί με ψυχρότερους χειμώνες στην Ευρώπη.
Μεταγενέστερες μελέτες που έγιναν από επιστήμονες του Ινστιτούτου Πολικών και Θαλάσσιων Ερευνών Αλφρεντ Βέγκενερ επιβεβαίωσαν επίσης ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της απώλειας πάγου και της ανάπτυξης, λόγω της θερμότητας, ζωνών υψηλών πιέσεων στην πολική περιοχή, επηρεάζοντας τα πρότυπα των ανέμων στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.
«Οποιος νομίζει ότι η μείωση κάποιων μακρινών θαλάσσιων πάγων δεν θα τον ενοχλήσει, ίσως κάνει λάθος» δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο δρ Βλαντίμιρ Πετρούχοφ, ο οποίος είχε αναπτύξει το μοντέλο του 2009. «Υπάρχουν πολύπλοκες διασυνδέσεις στο κλιματικό σύστημα και ίσως να έχουμε ανακαλύψει, στις θάλασσες Μπάρεντς και Κάρα, έναν ισχυρό μηχανισμό ανάδρασης».
 apo to vima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

sta xionia

http://www.youtube.com/watch?v=vx7ndLalULI

Blog Archive

pal

artaartaΔιαβάστε περισσότερα: http://johnpatrablog.blogspot.com/2009/12/blog-embed-search-box.html#ixzz0ikUpUTVI Under Creative Commons License: Attribution

About Us

share

xioni
VideoBar

Αυτό το περιεχόμενο δεν είναι ακόμα διαθέσιμο μέσω κρυπτογραφημένων συνδέσεων.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

foto kivos