xxx

sync

bb

Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013

Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ;


Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ;Η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο, μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες(UCLA) με επικεφαλής τον δρα Τζωoτζ Μπαρτζώκη, διαπίστωσαν ότι η αύξηση των επιπέδων σιδήρου – μέταλλο το οποίο εντοπίζεται σε αφθονία στο κόκκινο κρέας - στον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικές βλάβες στους εγκεφαλικούς ιστούς. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν έδειξαν ξεκάθαρο συσχετισμό ανάμεσα στα επίπεδα σιδήρου και στην εμφάνιση της νόσου, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αύξηση των πρώτων «θα μπορούσε να συμβάλλει πραγματικά στην εξέλιξη του Αλτσχάιμερ».
Περιορίζοντας την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, κατά τους ειδικούς, θα μπορούσε κανείς να περιορίσει την συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο.
Οι περισσότερες μελέτες γύρω από τη νευροεκφυλιστική νόσο, επικεντρώνουν την προσοχή τους στις πρωτεΐνες Tau και β-αμυλοειδές, η συσσώρευση των οποίων πιστεύεται ότι μπλοκάρει ή ακόμα σκοτώνει τα νευρικά κύτταρα.
Η νέα μελέτη
Η μελέτη των ερευνητών του UCLA φέρνει τον σίδηρο στο προσκήνιο. Αν και είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αυξημένα επίπεδα του εν λόγω μετάλλου μπορεί να έχουν τοξική επίδραση στον οργανισμό.
Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σιδήρου στον εγκέφαλο, εντοπίζονται στα κύτταρα που παράγουν μυέλινη – τη λιποειδή ουσία που καλύπτει τις νευρικές ίνες, επιτρέποντας την επικοινωνία μεταξύ τους. Με την καταστροφή της μυελίνης, ενισχύεται η συσσώρευση πλακών που μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο των κυττάρων.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι αμερικανοί επιστήμονες με τη βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων μελέτησαν δυο εγκεφαλικές περιοχές 31 ασθενών με Αλτσχάιμερ: τον ιππόκαμπο, που παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και στον οποίο παρατηρούνται βλάβες στα πρώιμα στάδια της νόσου, και τον θάλαμο, που σχετίζεται με την αισθητηριακή αντίληψη και τις κινητικές δεξιότητες και επηρεάζεται συνήθως σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου.
Όπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of AlzheimersDisease» οι ερευνητές εντόπισαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα φεριτίνης – πρωτεΐνη υπεύθυνη για την αποθήκευση του σιδήρου – στην περιοχή του ιππόκαμπου των ασθενών αλλά όχι στην περιοχή του θαλάμου.
«Η αύξηση των επιπέδων σιδήρου φαίνεται να συμβαίνει ταυτόχρονα με την καταστροφή των ιστών» αναφέρει ο δρ Μπαρτζώκης. «Η συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο ενδεχομένως να επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως π.χ. από την ποσότητα κόκκινου κρέατος που καταναλώνουμε ή τον αριθμό συμπληρωμάτων σιδήρου που λαμβάνουμε και στην περίπτωση των γυναικών, από το αν έχουν υποστεί υστερεκτομή πριν από την εμμηνόπαυση» εξηγεί ο ειδικός.

Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013

Οι κλιματικές αλλαγές οδηγούν στη βία

Οι κλιματικές αλλαγές οδηγούν στη βία

Αμερικανοί ερευνητές καταγράφουν μια ακόμη αρνητική εξέλιξη που συνοδεύει τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη. Αναλύοντας 60 μελέτες και ιστορικά δεδομένα εκατοντάδων ετών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κλιματικές μεταβολές στη Γη και ειδικά η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέονται με την απότομη αύξηση των κρουσμάτων μαζικής βίας και ειδικότερα με την εκδήλωση εμφυλίων πολέμων.
Τα ποσοστά της βίας
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησε ομάδα ειδικών με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 15% της βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς κατά προσώπων και επίσης σε αύξηση πάνω από 50% της μαζικής βίας μεταξύ ομάδων του πληθυσμού που ζουν σε ίδιες περιοχές του πλανήτη ως το μέσον του αιώνα μας.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη και μικρές μεταβολές στις θερμοκρασίες ή στις βροχοπτώσεις έχουν στο παρελθόν οδηγήσει σε αύξηση των επιθέσεων, φόνων και βιασμών, καθώς και των πολέμων. Αν δεν υπάρξει τρόπος να εμποδιστούν οι κλιματικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στη Γη τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας εκτιμώντας ότι θα είναι προοδευτικά όλο και πιο βίαιο.
Σημειώνουν επίσης τα αυξημένα περιστατικά βίας στην Ινδία σε περιόδους ξηρασίας και την αύξηση των ανθρωποκτονιών, βιασμών και άλλων εγκλημάτων στις ΗΠΑ στη διάρκεια των περιόδων καύσωνα, καθώς και τις αυξημένες εθνοτικές συγκρούσεις στην Αφρική, αλλά και στην Ευρώπη, όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες.
Οι αιτίες
Σύμφωνα με τους ερευνητές, βασική αιτία της αύξησης της βίας είναι το γεγονός ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν αρνητικές επιπτώσεις κυρίως σε αγροτικές περιοχές. Επιπλέον φαίνεται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας κάνει τους ανθρώπους πιο αγχώδεις, νευρικούς και επιθετικούς.
Η επιστημονική κοινότητα υποδέχθηκε πάντως με σχετική επιφύλαξη τη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science». Κάποιοι ειδικοί επεσήμαναν ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως κατά καιρούς και κατά τόπους (π.χ. στην Αφρική) έχει υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας, αλλά οι ένοπλες συγκρούσεις μειώθηκαν αντί να αυξηθούν. Άλλοι ειδήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι αναφέροντας πως με δεδομένο ότι ο άνθρωπος είναι από τα πλέον προσαρμοστικά είδη, θα καταφέρει να ξεπεράσει τις επικείμενες μεταβολές χωρίς να υπάρξουν πολλές και σοβαρές κοινωνικές παρενέργειες.sta xionia

http://www.youtube.com/watch?v=vx7ndLalULI

Blog Archive

pal

artaartaΔιαβάστε περισσότερα: http://johnpatrablog.blogspot.com/2009/12/blog-embed-search-box.html#ixzz0ikUpUTVI Under Creative Commons License: Attribution

About Us

share

xioni
VideoBar

Αυτό το περιεχόμενο δεν είναι ακόμα διαθέσιμο μέσω κρυπτογραφημένων συνδέσεων.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

foto kivos