xxx

sync

bb

Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Πανσέληνος με τη Στρατιωτική Μουσική

Πανσέληνος  με τη Στρατιωτική Μουσική Αθηνών στο Μουσείο Ακρόπολης
Με μουσική από στρατιωτική μπάντα θα γιορτάσει την πανσέληνο της 21ης Αυγούστου το Μουσείο Ακρόπολης. Πρόκειται για το ιστορικό μουσικό σχήμα της Στρατιωτικής Μουσικής Αθηνών (ΑΣΔΥΣ), που θα ερμηνεύσει στον προαύλιο χώρο του μουσείου στις 9:30 το βράδυ ελληνικές και ξένες συνθέσεις υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού, λοχαγού (ΜΣ) Μιχαήλ Χασούρη.
 Η Στρατιωτική Μουσική που ιδρύθηκε το 1825 υπήρξε για πολλά χρόνια ο μοναδικός φορέας μουσικής στην Ελλάδα με μαέστρους διεθνούς φήμης, όπως οι Μάγγελ, Καλομοίρης και Καίσαρης αλλά και ανάλογους σολίστες. Σήμερα η Στρατιωτική Μουσική Αθηνών υποστηρίζει όλες τις εκδηλώσεις του Στρατού ενώ συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ στρατιωτικών μουσικών στο εξωτερικό.
 Να σημειωθεί ότι την ημέρα αυτή το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 9 το βράδυ) δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του ιερού βράχου υπό το αττικό σεληνόφως.Ο καφές «κόβει» τις αυτοκτονίες

Ο καφές «κόβει» τις αυτοκτονίες
Μερικοί καφέδες την ημέρα, τον κίνδυνο αυτοκτονίας κάνουν πέρα υποστηρίζει νέα μελέτη αμερικανών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «World Journal ofBiological Psychiatry», οι ερευνητές ανέλυσαν την κατανάλωση καφέ περίπου 200.000 ατόμων, μέσα σε διάστημα μιας 20ετίας. 

Είδαν λοιπόν, ότι άνδρες και γυναίκες που κατανάλωναν 400 mg καφεΐνης την ημέρα – ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου τρία φλιτζάνια καφέ – αντιμετώπιζαν, στατιστικά, 50% μικρότερο κίνδυνο αυτοκτονίας συγκριτικά με άλλους.

Μελέτη με άρωμα καφέ
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν όλες τις πηγές καφεΐνης, από το τσάι μέχρι τη σοκολάτα, και είδαν ότι περίπου το 71%-80% της συγκεκριμένης ουσίας προερχόταν από τον καφέ.
«Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, καταφέραμε να αξιολογήσουμε την κατανάλωση ροφημάτων με ή άνευ καφεΐνης και να εντοπίσουμε την προστατευτική δράση του καφέ» εξηγεί χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μισέλ Λούκας.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πίσω από την προστατευτική δράση του καφέ ως προς τις αυτοκτονίες, ενδεχομένως να κρύβεται το γεγονός ότι η καφεΐνη ενισχύει την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου σεροτονίνη, ντοπαμίνη και νοραδρεναλίνη, οι οποίοι δρουν ως ήπια αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο καφές περιορίζει τον κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.
Οι επιστήμονες παρόλα αυτά, δεν συνιστούν στο κοινό να αυξήσει ξαφνικά την κατανάλωση καφέ, καθώς κάτι τέτοιο ενδεχομένως να προκαλέσει άλλα προβλήματα (π.χ. αϋπνίες, ταχυπαλμίες κτλ.), αλλά να λάβει ιατρική συμβουλή προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή των καθημερινών συνηθειών του.

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Να ακούσω μουσική ή να πάρω παυσίπονο;


Αν το παραπάνω δίλημμα δεν σας φαίνεται ότι είναι λογικό, διαβάστε την έρευνα που ακολουθεί και θα καταλάβετε.
H μουσική κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο πόνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα έχουν βρει πολλά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν  ότι η μουσική μειώνει την αίσθηση του πόνου στους ανθρώπους.
Η Dr Lisa Hartling επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας διεξήγαγε την έρευνα στην οποία συμμετείχαν 42 παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και 11 ετών.
Όλα τα παιδιά νοσηλεύονταν στο παιδιατρικό τμήμα επειγόντων περιστατικών στο Νοσοκομείο Παίδων Stollery, στην Αλμπέρτα, και έπρεπε να λαμβάνουν ενδοφλεβίως τα φάρμακά τους.
Μερικά από τα παιδιά άκουγαν μουσική, καθώς υποβάλλονταν σε αυτή τη διαδικασία, ενώ τα υπόλοιπα όχι. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα του άγχους και του πόνου καθώς και τους παλμούς της καρδιάς των παιδιών.
Μέτρησαν επίσης τα επίπεδα ικανοποίησης των γονέων καθώς και τα επίπεδα ικανοποίησης του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης που φρόντιζε τα παιδιά.
''Εντοπίσαμε σημαντικές διαφορές όσον αφορά στον πόνο που ανέφεραν τα παιδιά μεταξύ των δύο ομάδων. Τα παιδιά που ανήκαν στην ομάδα που άκουγε μουσική, ανέφεραν λιγότερο πόνο αμέσως μετά τη διαδικασία'', ανέφερε η  Hartling.
Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που άκουγαν μουσική, όχι μόνο ανέφεραν σημαντικά λιγότερο πόνο, αλλά και λιγότερο άγχος, ενώ οι γονείς τους φάνηκαν περισσότερο ικανοποιημένοι από τη φροντίδα που έλαβαν τα παιδιά τους.

«Καμπανάκι» για το Facebook από πρώην εργαζόμενή τουΗ Κάθριν Λόσε, πρώην λογογράφος του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή του Facebook, προειδοποιεί τους απανταχού χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου πως δεν θα έπρεπε να «ανεβάζουν» τόσα προσωπικά δεδομένα τους, ενισχύοντας τους προβληματισμούς σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας στο Facebook.
Η Λόσε εργάστηκε για πέντε χρόνια στο Facebook, μέχρι την αποχώρησή της το 2010. Σε συνέντευξή της στον Guardian, έκανε λόγο για πρόσβαση εργαζομένων του Facebook στα στοιχεία χρηστών- συμπεριλαμβανομένων των κωδικών χρηστών.
Εάν κάτι ισχύει, είναι λόγος έντονου προβληματισμού, καθώς είναι πάρα πολλοί οι χρήστες οι οποίοι χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς σε πολλές υπηρεσίες και λογαριασμούς ανά το Ίντερνετ.
 «Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων γενικά θεωρούν πως είναι οι μόνοι που μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που εισάγουν, και στις περισσότερες περιπτώσεις, στις πιο πολλές εταιρείες, αυτό πιθανότατα δεν ισχύει, καθώς τουλάχιστον κάποιοι από το προσωπικό πρέπει να έχουν πρόσβαση σε λογαριασμούς χρηστών για να κάνουν τις δουλειές τους…πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος για το προσωπικό να διαχειρίζεται και να επιλύει θέματα λογαριασμών χρηστών, και για αυτό το λόγο τα δεδομένα των χρηστών στις περισσότερες startups, ειδικά όταν είναι ακόμα στα αρχικά τους στάδια, ποτέ δεν είναι ‘κλειδωμένα’ από το προσωπικό» είπε σχετικά η Λόσε, προσθέτοντας πως, ειδικά μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η ιδέα των προστατευμένων προσωπικών δεδομένων δεν είναι πλέον πραγματικότητα. «Ακόμα και αν ο μέσος εργαζόμενος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση, πάλι οι πληροφορίες θα καταγράφονται κάπου, για λογαριασμό της NSA».  
Η Λόσε, συγγραφέας του βιβλίου «The Boy Kings», σχετικά με την τεχνολογία των κοινωνικών δικτύων και την επίδρασή της στον κόσμο, ήταν η 51η εργαζόμενη του Facebook, όταν είχε ακόμα 5 εκατομμύρια χρήστες- και επισημαίνει πως στους εργαζομένους της υποστήριξης πελατών είχε δοθεί ένας «master password», μέσω του οποίου μπορούσαν να κάνουν login ως οποιοσδήποτε χρήστης του δικτύου, αποκτώντας πρόσβαση σε όλα του τα δεδομένα. Όπως επισημαίνει, όσο το κοινωνικό δίκτυο αναπτυσσόταν, πιο ασφαλείας μέθοδοι login για επισκευές λογαριασμών άρχισαν να εφαρμόζονται.
Το Facebook δεν έχει προβεί σε επίσημο σχόλιο επί του θέματος, αλλά όπως αναφέρει ο Guardian, εκπρόσωπός του δήλωσε ότι «για να το πούμε κάπως απότομα, αυτή η οπτική είναι μίας εργαζόμενης- αποστάτιδας, την οποία δεν συμμερίζεται κανείς στο Facebook».

Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

Πιείτε καφέ στην υγεία της... καρδιάς σας

Πιείτε καφέ στην υγεία της... καρδιάς σας

Ο καφές και το τσάι αποτελούν αγαπημένα ροφήματα εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία είναι επόμενο να έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων επανειλημμένως. Μια νέα μεγάλη μελέτη έρχεται να δείξει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων φλιτζανιών καφέ ή τσαγιού την ημέρα είναι ευεργετικότερη για την υγεία από τη μη κατανάλωση.

Η δεκαετής μελέτη που βασίστηκε σε παρακολούθηση 180.000 ατόμων έδειξε ότι οι «εραστές» της καφεΐνης έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με όσους δεν καταναλώνουν την ουσία. Από τη μελέτη που ανήκει σε ειδικούς του Κέντρου Προληπτικών και Κλινικών Ερευνών στο Παρίσι και η οποία παρουσιάστηκε σε πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης στο Μιλάνο προέκυψε επίσης ότι τα άτομα που έπιναν ακόμη και περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ ή τσάι ημερησίως εμφάνιζαν χαμηλότερο καρδιακό παλμό απ' όσους απείχαν από τα δύο ροφήματα.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις σημερινές πάγιες ιατρικές συμβουλές που δίδονται στα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση: σύμφωνα με αυτές, όσοι έχουν «τσιμπημένη» πίεση ή ακόμη και υπέρταση πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση καφεΐνης. Και αυτοί δεν είναι λίγοι. Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις μεσηλίκους καθώς και σχεδόν οι μισοί άνθρωποι άνω των 65 ετών έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ειδικοί παρακολούθησαν την πορεία της αρτηριακής πίεσης ανδρών και γυναικών ηλικίας από 16 ως 95 ετών επί δέκα συναπτά έτη. Ζήτησαν επίσης από τους εθελοντές να δηλώσουν πόσον καφέ και τσάι έπιναν καθημερινά. Με βάση τις απαντήσεις τους οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: σε όσους απείχαν από την καφεΐνη και την τεΐνη, σε όσους έπιναν από ένα ως τέσσερα φλιτζάνια τσάι ή καφέ την ημέρα και σε όσους έπιναν περισσότερο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ομάδα με την πιο χαμηλή τόσο συστολική όσο και διαστολική αρτηριακή πίεση ήταν εκείνη που έπινε περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια των ροφημάτων ημερησίως. Τα άτομα αυτά εμφάνιζαν επίσης και τον χαμηλότερο καρδιακό παλμό.

Αντιθέτως, την υψηλότερη αρτηριακή πίεση παρουσίαζαν όσοι δεν έπιναν καθόλου καφέ ή τσάι. Παρ' ότι οι διαφορές μεταξύ των ομάδων ήταν μικρές, κρίθηκαν στατιστικώς σημαντικές από τους ερευνητές.

Οπως ανέφερε ο δρ Μπρυνό Πανιέ που παρουσίασε τα ευρήματα στο συνέδριο του Μιλάνου, αυτά δεν αποδεικνύουν ότι ο καφές και το τσάι αποτελούν την αιτία μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Κατά τον ερευνητή μαρτυρούν όμως ότι ίσως δεν είναι απαραίτητο να συστήνεται στα άτομα με υπέρταση να αποφεύγουν τα δύο ροφήματα.«Είναι πιθανό ότι τα φλαβονοειδή στο τσάι και στον καφέ βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση» είπε ο επιστήμονας, παραδεχόμενος ωστόσο ότι στη μελέτη δεν έγινε διαχωρισμός μεταξύ μαύρου τσαγιού, τσαγιών από βότανα και πράσινου τσαγιού, ούτε μεταξύ διαφορετικών ειδικών καφέ και της επίδρασής τους στην καρδιαγγειακή υγεία. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η σχέση καφεΐνης και αρτηριακής πίεσης αποτελεί επί έτη «μήλον της Εριδος» μεταξύ των επιστημόνων.

Αλλες δύο μεγάλες μελέτες δείχνουν πάντως ότι η μέτρια (ή και μεγαλύτερη, αν και όχι υπερβολικά) κατανάλωση καφεΐνης… ωφελεί σοβαρά την υγεία της καρδιάς. Η μια εξ αυτών διεξήχθη από ολλανδούς ειδικούς, διήρκεσε 13 χρόνια και αφορούσε 40.000 άτομα. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology», τα άτομα που έπιναν περισσότερα από έξι φλιτζάνια τσαγιού ή καφέ την ημέρα μείωναν τις πιθανότητες καρδιαγγειακού επεισοδίου κατά 1/3. Στα άτομα που έπιναν 2-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα ο κίνδυνος για καρδιαγγειακό επεισόδιο εμφάνιζε μείωση κατά 20%.

Η δεύτερη μελέτη ανήκε σε ειδικούς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και έδειξε ότι ως και τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα κάνουν καλό στην καρδιά. Συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Circulation: Heart Failure» ήταν μια μετα-ανάλυση πέντε προηγούμενων μεγάλων σκανδιναβικών μελετών. Οι μελέτες εκείνες είχαν διεξαχθεί μεταξύ του 2001 και του 2011 και περιελάμβαναν περί τις 140.000 άτομα, εκ των οποίων 6.500 εμφάνισαν κάποια στιγμή στη ζωή τους καρδιολογικό πρόβλημα.

Από τη μετα-ανάλυση προέκυψε ότι η κατανάλωση μέχρι και τεσσάρων φλιτζανιών καφέ ημερησίως μειώνει ως και 11% τον κίνδυνο καρδιολογικού προβλήματος. Είναι όμως αξιοσημείωτο το ότι από τους πέντε καφέδες και επάνω την ημέρα φάνηκε να υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία της καρδιάς.  

sta xionia

http://www.youtube.com/watch?v=vx7ndLalULI

Blog Archive

pal

artaartaΔιαβάστε περισσότερα: http://johnpatrablog.blogspot.com/2009/12/blog-embed-search-box.html#ixzz0ikUpUTVI Under Creative Commons License: Attribution

About Us

share

xioni
VideoBar

Αυτό το περιεχόμενο δεν είναι ακόμα διαθέσιμο μέσω κρυπτογραφημένων συνδέσεων.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

foto kivos